На 14.03.2012 г. Върховен Касационен Съд София остави в сила Решение по НОХД № 204/2011 г. на Апелативен съд Бургас, с което е изменена Присъда по НОХД № 52/2010 г. на Окръжен съд Ямбол, образувано по внесен от ...

На 14.03.2012 г. Върховен Касационен Съд София остави в сила Решение по НОХД № 204/2011 г. на Апелативен съд Бургас, с което е изменена Присъда по НОХД № 52/2010 г. на Окръжен съд Ямбол, образувано по внесен от Окръжна прокуратура Ямбол обвинителен акт, в частта, с която подсъдимият СЛАВИ МИЛЧЕВ СЛАВОВ е признат за виновен в това, че на 28.05.2008 г. в м. „Бакаджик” Област Ямбол, като управител на ЕТ ”ЕМ-СИ-АЙ”, причинил смъртта на повече от едно лице, а именно на 18 лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъл на Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност, като е нарушил разпоредбите на Наредба № 33/1999 г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на РБ и деянието представлява особено тежък случай, поради което и на основание чл. 123 ал. 3 предл. IIIот НК и във вр. с чл. 54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от 10 години при първоначален „общ” режим на изтърпяване.

Със същото решение подсъдимият СЛАВИ МИЛЧЕВ СЛАВОВ е признат за виновен в това, че по същото време и място като управител на ЕТ ”ЕМ-СИ-АЙ”, причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно на 6 лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъл на Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност, като е нарушил разпоредбите на Наредба № 33/1999 г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на РБ, поради което и на основание чл. 134 ал. 3 предл. IIвр. с ал. 1 от НК и във вр. с чл.54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от 2 години и 6м. при първоначален „общ” режим на изтърпяване. На основаниечл.23 ал.І от НК, Съдът е определил едно общо наказание от 10г. лишаване от свобода при първоначален „общ” режим на изтърпяване.

Със същото Решение ВКС е потвърдил съдебния акт на АС-Бургас, с който подсъдимият ГОСПОДИН ГОСПОДИНОВ ДИМИТРОВ е признат за виновен в това, че на 28.05.2008 г. в м. „Бакаджик” Област Ямбол при управление на МПС – автобус м. „Чавдар”, собственост на ЕТ ”ЕМ-СИ-АЙ”, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на и телесни повреди на повече от едно лице, а именно смъртта на 18 лица и средни телесни повреди на 6 лица, като деянието представлява особено тежък случай, поради което и на основание чл. 343 ал.3 предл. ІІІ б. ”Б” предл. ІІ вр. с ал. 4 вр. с чл. 342 от НК във вр. със ЗДвП и на основание чл. 54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от 10 години при първоначален „общ” режим на изтърпяване. На основаниечл. 343г от НК съдът е лишил подсъдимият Господинов от право да управлява МПС за срок от 13 г.

Решението е окончателно.

Административният ръководител – Апелативен прокурор при Апелативна прокуратура гр. Бургас г-н Емил Христов е предложил на Висшия съдебен съвет на РБ, наблюдаващите прокурори при ОП-Ямбол г-н Георги Ханджиев – Адм. ръководител – Окръжен прокурор при ОП-Ямбол и г-жа Димитринка Георгиева – Зам. Административен ръководител – Окръжен прокурор при ОП-Ямбол за поощрение за проявения висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения във връзка с приключването на наказателното производство по горепосоченото дело.