Окръжна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа софиянец, обвинен в отвличане, противозаконно лишаване от свобода, изнасилване и грабеж на жени

7 Септември 2018 г.

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 15.00 ч. 

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа 43-годишен софиянец. Той е обвинен за това, че на 22.06.2018г., около 14.30 ч., в к.к.  „Слънчев бряг“, община Несебър, на пътя в посока гр.Обзор, в качеството на извършител в съучастие с неустановено по делото лице (съизвършител) отвлякъл  жена, използвайки джип „Нисан“ – престъпление по чл.142, ал.1  от НК.

Той е обвинен и за това, че на същата дата и място, в качеството му на извършител,  в съучастие с неустановеното лице, е лишил от свобода пострадалата, като заключил вратите на ползвания от него автомобил –престъпление по чл.142а, ал.1 от НК.

Той е обвинен и за това, че на същото място, на отбивка от главен път на територията на Община Несебър, в качеството му на извършител  и в съучастие с неустановеното лице,  се съвкупил с пострадалата, като я принудил към това със сила ( чрез нанасяне на удари с юмруци в областта на лицето и тялото) и заплашване, чрез отправяне на словесни заплахи, че ще я убие –престъпление по чл.152, ал.3, т.1, вр. ал.1 , т.2 от НК.

Той е обвинен и за това, че на същото място в качеството му на извършител, в съучастие с неустановеното лице, отнел чужди движими вещи  - сумата в размер на 220 лв. и златни накити  от владението на пострадалата, с намерение противозаконно да ги присвои , като употребил за това сила и заплашване – престъпление по чл.198, ал.1 вр. с чл.20 ал.ІІ от НК.

Той е обвинен и за това, че на 08.07.2018г., около 13.30 ч., в  к.к. „Слънчев бряг“, община Несебър, на пътя в посока гр. Обзор, в качеството му на извършител и в съучастие с неустановено по делото лице (съизвършител) отвлякъл  жена, използвайки  джип „Нисан“ - престъпление по чл.142а, ал.1 от НК.

Той е обвинен и за това, че на същите дата и място, на място находящо се на главен път от к.к.  Слънчев бряг  в посока гр. Обзор, в качеството на извършител в съучастие с неустановено по делото лице, противозаконно лишил пострадалата от свобода, като заключил вратите на ползвания от него джип – престъпление по чл.142а, ал.1 от НК.

Той е обвинен и за това, че на същите дата и място, на отбивка от главен път, на територията на Община Несебър, в качеството му на извършител  и в съучастие с неустановено по делото лице, се съвкупил с пострадалата, като я принудил към това със сила (чрез нанасяне на удари с юмруци в областта на лицето и тялото) и заплашване, чрез отправяне на словесни заплахи, че ще я убие –престъпление по чл.152, ал.3, т.1, вр. ал.1 , т.2 от НК.

Той е обвинен и за това, че на същата дата и място, на отбивка от главен път, на територията на Община Несебър, в качеството му на извършител  и в съучастие с неустановено по делото лице, отнел чужди движими вещи – сумата в размер на 170 лв. от владението на пострадалата, с намерение противозаконно да ги присвои , като употребил за това сила и заплашване – престъпление по чл.198, ал.1 вр. с чл.20 ал.ІІ от НК.

Той е обвинен и за това, че на 30.08.2018г., около 16.10 ч. в к.к. Слънчев бряг, Община Несебър, на пътя в посока гр. Обзор отвлякъл жена, използвайки джип „Нисан“  - престъпление по чл.142, ал.1 от НК.

Той е обвинен и за това, че на същите дата и място, противозаконно лишил пострадалата от свобода, като завързал краката и ръцете й с пластмасови опашки – престъпление по чл.142а, ал.1 от НК.

Той е обвинен  и за това, че на същата дата  и място, в местност в близост до пътя за с. Кошарица, находяща се в местността „Бостанлъка“ се съвкупил с пострадалата, като я принудил към това със сила (чрез нанасяне на удари с юмруци в областта на лицето и тялото) и заплашване, чрез отправяне на словесни заплахи, че ще я убие, като деянието е извършено в реална съвкупност с предходните 10 –престъпление по чл.152, ал.3, т.1, вр. ал.1 , т.2, вр.чл.23, ал.1  от НК.

Случаят бе оповестен пред медиите от  Административния ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас г-н Любомир Петров, Заместник Апелативния прокурор и говорител при Апелативна прокуратура Бургас г-жа Йовита Григорова, Административния ръководител на Окръжна прокуратура Бургас г-н Георги Чинев и старши комисар Калоян Калоянов - Директор на ОД на МВР – Бургас.

Прокурор Петров съобщи, че до този момент на 43-годишният мъж  са повдигнати обвинения за извършени 11 престъпни деяния, но най- вероятно те ще се увеличат. Пострадалите са три млади жени на възраст между 22 и 25 години, като те се определят, като занимаващи се  с проституция. Деянията са извършени по пътя, в страни от който са проституирали жените. Пострадалите са били отвличани след нанесен им побой и заплахи, в последствие са били изнасилвани, а две от пострадалите  са и ограбени. В два от случаите е участвало и неустановено към момента лице, а при третия пострадалата е отвлечена, изнасилена в гориста местност, а след това и в къща в с.Приселци, като ръцете на жената са били връзвани с пластмасови каишки. Жената е била държана в къщата часове, а след това изоставена с маска на главата в района на с.Старо Оряхово. Прокурор Петров добави, че са извършени множество действия по разследването, извършителят е разпознат от жертвите си, а също така е открита и къщата в с.Приселци, от където са събрани и множество доказателства. Обвиняемият има предходни осъждания за грабеж, кражби и вещно укривателство на крадени автомобили.

Прокурор Чинев подчерта, че посочените 11 престъпления са извършени с изключителен цинизъм, който граничи с нечовешко отношение. Той посочи, че след извършване на престъпните деяния личните карти на пострадалите са били снимани. По този начин обвиняемият е бил наясно с тяхната самоличност и местонахождение, с оглед на което пострадалите са били заплашени, че ако проговорят ще претърпят неблагоприятни последици. Прокурор Чинев каза още, че всички повдигнати обвинения са за тежки умишлени престъпления. Пострадалите с изключителна готовност съдействат на разследващите и споделят, че макар и проституиращи не са били обект на подобни унижения. 

Старши комисар Калоянов добави, че обвиняемият е задържан на място в къщата, която се намира в с. Приселци. Той определи деянието като отвратително съобщавайки, че обвиняемият изваждал сим-картите и батериите от телефоните на жертвите, за да не могат да се обаждат,  предупреждавал ги да не сигнализират в полицията, тъй като знаел кои са и къде са и може да ги издири. Старши комисар Калоянов каза още, че обвиняемият разпитвал пострадалите дали имат сводници, тъй като явно се е притеснявал от този факт.

Всички присъстващи подчертаха, че отличното взаимодействие между полиция и прокуратура е довело до задържането на обвиняемото лице.

Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 15.00 ч.