Районна прокуратура Бургас повдигна обвинение и задържа за 72 часа Красимир Н. за това, че умишлено склонил трето лице да използва пред Областен отдел „Автомобилна администрация“ Бургас неистински официален документ

3 Август 2018 г.

След проведено разследване, младши прокурор от РП-Бургас одобри привличането към наказателна отговорност на Красимир Н. за това, че в периода 05-14.06.2018 г. (включително) в гр. Бургас пред Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Бургас в условието на продължавано престъпление в съучастие с Н. К. (извършител), умишлено го склонил (чрез обещаване на материална облага в пари) и улеснил (чрез набавяне на неистинска лична карта), съзнателно да се ползва пред Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Бургас от неистински официален документ – лична карта, на която е бил предаден вид, че е издадена за трето лице, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316, вр. с чл. 308, ал. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

В хода на проведеното от ОД МВР – Бургас разследване, по досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, сочещи на авторството на Красимир Н. в извършване на инкриминираното престъпление.

С постановление от 02.08.2018 г. е повдигнато и предявено обвинение срещу лицето за осъществен състав по чл. 316, вр. с чл. 308, ал. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

За това тежко умишлено престъпление е предвидено наказание  до 8 г. „лишаване от свобода“.

Спрямо обвиняемото лице, което вече е било осъждано през 2016 г. с влязла в законна сила осъдителна присъда за същото престъпление, Районна прокуратура – Бургас е постановила задържане за срок от 72 ч.

Днес, 03.08.2018 г., делото е внесено в РС-Бургас с искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на досъдебното производство спрямо обвиняемия.