Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Николай Х., подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост на мъж при управление на МПС

17 Януари 2018 г.

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Николай Х. (на 20 г., от с. Сборище, общ. Твърдица).

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Николай Х. (на 20 г., от с. Сборище, общ. Твърдица). Той е подсъдим за това, че на 13.10.2016 г. в землището на с. Сборище, общ. Твърдица, на път, при управление на моторно превозно средство – колесен трактор с прикачена и теглена зад него дискова брана, без да притежава необходимата правоспособност, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Иван С. от гр. Твърдица – престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 7, б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Николай Х. не е притежавал правоспособност да управлява колесен трактор, но въпреки това той управлявал такъв, тъй като бил регистриран като земеделски производител и в тази връзка използвал машината. На горепосочената дата (около 19:00 – 20:00 часа) подсъдимият предприел движение с трактора по път, отворен за обществено ползване, като се движел в посока с. Сборище, общ. Твърдица. Тракторът се движел със скорост около 20 км/ч и с включени светлини, но браната, която е била с извънгабаритни размери не била осветена от габаритни светлини. В същото време, по същия път, но в обратна посока се движел лек автомобил „Рено“ управляван от пострадалия. Тракторът предприел маневра, с която частично навлязъл в насрещната лента. Пострадалият не е имал възможност да възприеме това, тъй като се движел на къси светлини и поради отсъствието на габаритната светлина на прикачения за трактора инвентар. Последвал удар между двете превозни средства, който причинил смъртта на Иван С.

Окръжен съд – Сливен е нарочил заседанието си за 18.01.2018 г.