По внесено искане на Окръжна прокуратура –Сливен, съдът задържа под стража обвиняемия Иван Дучев, задържан непосредствено след производство на метамфетамин

25 Октомври 2016 г.

По внесено искане от Окръжна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Иван Дучев. Той е обвинен за това, че на 20.10.2016г. , в гр. Сливен, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества, с цел разпространение- около 8 грама метамфетамин – престъпление по чл.354а, ал.1 изр.1, алт.1, пред. 4 от НК.

     37-годинният мъж е обвинен и за това, че на 20.10.2016г., в гр. Сливен, кв. Даме Груев и с. Крушаре, общ. Сливен, без надлежно разрешително държал около 500гр. прекурсори, съоръжения и материали за производство на високорисково наркотично вещество- метамфетамин, с цел разпространение- престъпление по чл.354а, ал.1, изр.2, предл.1,2 и 3, вр. изр.ч, алт.1, предл.4 от НК.

     Престъпленията , за които Дучев е обвинен, са „тежки“ по смисъла на закона  и се санкционират с наказание „лишаване от свобода“ съответно за срок от 2г. до 8г. и от 3г. до 12г.

     Според прокурора, може да се направи обосновано предположение, че Дучев е извършил престъпленията, в които е обвинен. Дучев е задържан непосредствено след като е приключил  производството на метамфетамин и е реализирал произведеното. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че Дучев може да се укрие или да извърши ново престъпление. Той мотивира твърдението със справката за съдимост на обвиняемия, според която Дучев е осъждан за кражба и обсебване, като настоящите престъпни деяния са извършени в изпитателния срок на тези осъждания.

     Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража Иван Дучев.

     Определението на Окръжен съд –Сливен може да бъде обжалвано пред Апелативен съд –Бургас.