Оставиха в ареста британските съпрузи, издирвани в Шотландия за кражба на картини на стойност над 420 000 паунда

7 Юни 2016 г.

 

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в града и остави в ареста британските граждани Филип Томас Смит и Пенелопе Джейн Томас-Смит.

 

              Най-тежката мярка за неотклонение е взета с оглед осигуряване на лицата за процедурата по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти на гр.Единбург Шотландия, затова че в периода 16-18.07.2001г. двамата са извършили кражба на две картини на значителна стойност от частен дом, чрез използване на ключ. Това престъпление има свой аналог и в Наказателния кодекс на Р.България.

Филип Смит и Пенелопе Томас-Смит са задържани при опит да напуснат пределите на страната ни в посока Р.Турция.

Според прокурора, може да бъде  направено обосновано предположение, че и двамата са вероятни извършители на тежкото умишлено престъпление и е налице опасност същите да се укрият или да извършат ново престъпление. Представителят на държавното обвинение мотивира тезата си с факта, че британските граждани са се укривали за период от близо  15 години. Те са задържани в момент на напускане на пределите на Р. България, което обуславя възможността, при налагане на по-лека мярка за неотклонение, двамата да се укрият.

Съдът се съобрази с мотивите на Прокуратурата и остави в ареста британските граждани.

Определението на Апелативен съд –Бургас е окончателно.