Оставиха в ареста двама румънски граждани, обвинени в опит за незаконно пренасяне на 818гр. златни накити на територията на Р. България

16 Май 2016 г.

     Бургаският апелативен съд не уважи искането  за изменение на мярката за неотклонение на румънските граждани Д.М. и М.К.и ги остави в ареста. На задържаните е повдигнато обвинение, затова че на 06.05.2016г., след предварителен сговор, през КГПП Лесово, Обл.Ямбол с лек автомобил м.“Кия“, без знанието и разрешението на Митница Бургас, са направили опит да пренесат през границата на Р. България от Р.Турция, стоки за търговски цели в големи размери – златни накити с общо тегло 818гр., като опитът е останал недовършен поради независещи от румънските граждани причини – престъпление по чл.242 ал.І б.“Д“ и б.“Е“ от НК.

    За това тежко умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3г. до 10г., „глоба“ от 20 000лв. до 100 000лв., отнемане в полза на държавата на превозното средство, послужило за пренасянето на стоките, както и конфискация на предмета на контрабандата.

    Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че двамата румънски граждани са извършили престъплението, в което са обвинени. Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че съществува възможност двамата обвиняеми да се укрият или да извършат ново престъпление. Той се мотивира с факта, че двамата не са български граждани и нямат постоянен адрес на територията на страната, санкцията предвидена в закона за престъплението, което е тежко, е висока, което също обуславя възможността при определяне на мярка за неотклонение различна от „задържане под стража“ , двамата да направят опит да избегнат правосъдието.

    Съдът се съобрази с мотивите на Прокуратурата и остави румънските граждани в ареста.

    Определението на  Апелативен съд –Бургас е окончателно.