Осъдени за палеж на камиони по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново

16 Май 2022 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново е осъден 30-годишен мъж за  палеж на камиони - престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК.

Д.Ш. е признат за виновен за това, че на 04.05.2020 г., в местност „Килифаревски манастир“, общ. Килифарево запалил имущество със значителна стойност – два товарни автомобила марка „ЗИЛ”, модел „131, собственост на дружество. Подпалените камиони са на обща стойност 19 000 лева, а причинената от палежа вреда на собственика е в размер на 7000 лева. 

Обвиняемият работил в дружеството, като добивал дървесина в района на Килифаревския манастир. В началото на 2020 г., Д.Ш. напуснал поради липса на работа, но останал с негативна нагласа към работодателя си, че му дължал пари. Ядосат от това, решил да запали двата камиона, с които се извозвала  дървесината от сечището в района. На 04.05.2020 г. вечерта обвиняемият отишъл до местността, където нощували двата зила. Те не били заключени и Д. Ш. запалил две работни ръкавици и ги хвърлил на седалките в купетата им.  След като пламъците се разгорели, обвиняемият си тръгнал с  лек автомобил, с който бил пристигнал.

За извършеното престъпление на Д.Ш. е наложено наказание една година и два месеца лишаване от свобода, условно с три години изпитателен срок.

          Присъдата на Районен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.