Обвинен за отглеждане и държане на марихуана е задържан по искане на Районна прокуратура – Велико Търново

20 Септември 2023 г.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново, от Районен съд – Елена бе взета мярка за неотклонение „Задържане  под стража“ спрямо 52-годишен мъж.

М.М. бе привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 14.09.2023 г. в стопанския двор в с. Родина, общ. Златарица, в съучастие с Д. М., в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсори, отглеждал 256 броя растения от рода на конопа – престъпление по чл. 354в, ал. 1, пр. 2, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, както и за това, че в стопанска постройка, в същия имот, в съучастие с Д. М., без надлежно разрешително по ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества - коноп (марихуана) с тегло 38,3 кг. – престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Съучастникът на М.М. - Д.М. също бе привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 14.09.2023 г. в стопанския двор в с. Родина, общ. Златарица, в съучастие с М. М., отглеждал растения от рода на конопа - 256 броя растения – престъпление по чл. 354в, ал. 1, пр. 2, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, както и за това, че в стопанска постройка, в същия имот, в съучастие с М. М. държал високорискови наркотични вещества – 38,3 кг  (марихуана) – престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията на двамата обвиняеми М.М. и Д.М., като е налице опасност същите да се укрият и да извършат други престъпления, поради което ВТРП внесе в Районен съд - Елена два броя искания за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на М. М и Д.М.

На 18.09.2023 г. с определение на Районен съд-Елена, на обвиняемият М.М. бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

По отношение на обвиняемия Д.М., от Районен съд – Елена бе определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Срещу определението на Районен съд-Елена, по отношение на обвиняемия Д.М., е подаден протест от Районна прокуратура – Велико Търново до Окръжен съд- Велико Търново.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Велико Търново.