По искане на Районна прокуратура-Велико Търново задържаха четирима обвиняеми за трафик на мигранти

29 Август 2023 г.

По искане на Районна прокуратура-Велико Търново, Районен съд – Велико Търново взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на четирима румънски граждани, привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство за трафик на мигранти.

Д. А., Д. К., Ф. К. и Т. Т.  са  привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 24.08.2023 г. на км 7+500 на Път II – 55 (гр. Велико Търново – гр. Гурково), на територията на общ. Велико Търново, в съучастие, като извършители помежду си, противозаконно подпомогнали група чужденци – 13 пълнолетни и 3 непълнолетни лица, да пребивават в страната, в нарушение на Закона за чужденците в Република България - без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза. Деянието е било извършено чрез използването на три моторни превозни средства (лек автомобили „Рено Еспейс“, управляван от Т. Т, лек автомобил „Мерцедес Е220“, управляван от Д.К., и лек автомобил „БМВ“, управляван от К.А.), с цел да набавят за себе си имотна облага и по начин, опасен за живота на лицата, които са били превозвани и в багажник на автомобил. Освен това деянието е било съпроводено с неподчинение спрямо орган на властта – полицейски служител от сектор ПП при ОД МВР Велико Търново, подал звуков и светлинен сигнал за спиране на лекия автомобил „Рено Еспейс“ - престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 3, т. 4, пр. 2 т. 5, т. 6 и т. 7, пр. 2, вр. ал. 1 вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието на четиримата обвиняеми, като е налице опасност те да се укрият и да извършат престъпления, поради което на 28.08.2023 г., Районен съд - Велико Търново е уважил искането на прокуратурата, като по отношение на четиримата обвиняемите е определил мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.