Районна прокуратура - Велико Търново и ОД МВР – Велико Търново с информация за разкрити големи количества коноп, отглеждани край с. Родина

18 Септември 2023 г.

При проведена специализирана полицейска операция по линия на противодействие на престъпленията против наркотичните вещества, вечерта на 14.09.2023 г, в стопански двор в землището на с. Родина, община Златарица,  в момент на обгрижване – поливане на растения от рода на конопа са задържани  две лица (на 50  и на 52 години).  Това бе съобщено на съвместен брифинг , даден от Районна прокуратура – Велико Търново и ОД МВР – В. Търново,  в който участваха Тихомир Шабов, районен прокурор на РП - В Търново и Димитър Машов, директор на ОД МВР- В.Търново.

При направения оглед на място, са били установени 256 растения от рода на конопа с височина между 2 и 3 метра. На следващия ден, при претърсване в същия имот, са били намерени пет чувала с марихуана  (суха, готова за разпространение), с тегло 38.300 килограма - съобщи Димитър Машов.

Образувано е досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Велико Търново. Двете лица са привлечени в качеството на обвиняеми за отглеждане и държане на наркотични вещества. С постановление на наблюдаващ прокурор те са задържани за срок до 72 часа, като от прокуратурата ще бъде внесено в съда искане за вземане на мерки „Задържане под стража“ спрямо тях – каза районният прокурор Тихомир Шабов.

Предвидените в закона наказания за отглеждане на наркотични вещества са от 2 до 5 години лишаване от свобода и глоба  в размер на от 5 000 лв. до 10 000 лв., а за държане на същите – от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба в размер на от 2000 лв. до 10 000 лв.,  уточни прокурор Шабов.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна  прокуратура – Велико Търново.