Районна прокуратура-Велико Търново ръководи разследване във връзка с получен сигнал за нанесен побой на жена при условията на домашно насилие в гр. Свищов

15 Септември 2023 г.

Под ръководството на Районна прокуратура-Велико Търново, ТО-Свищов се води разследване от РУ-Свищов по досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда при условията на домашно насилие – престъпление по чл. 131, ал. 1 , т. 5 а от НК. Сигналът е бил подаден на 13.09.2023 г, в 11,10 ч. в РУ-Свищов от началник отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Свищов.

От проведените действия по разследването е установено, че пострадалата жена А.М. е имала връзка с лицето П.В. След това се разделили и в началото на месец август 2023 г. тя наела квартира в гр. Свищов, като заживяла на семейни начала с Е.Е., заедно с двете си деца.

На 13.08.2023г. П.В. е причинил телесна повреда на Е.Е., за която в последствие последният обвинявал А.М., че носи вина.

На 10.09.2023г. Е.Е. казал на пострадалата А.М., че ще се махне от града и тя трябва да гледа децата сама, но същата отказала. Тогава той я издърпал за косата и я ритнал няколко пъти в областта на единия крак.

На 12.09.2023г. Е.Е. казал на пострадалата, че му трябват пари за адвокат, за да осъди П.В. за причинена му от последния телесна повреда, като я обвинил, че тя има вина за това. В последствие я принудил да избира дали да ѝ отреже косата или да я убие. След което Е.Е. с машинка я подстригал нула номер. По-късно през деня я извел по улиците на града, за да покаже, че е остригана. На следващия ден пострадалата  потърсила помощ в отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Свищов.

По досъдебното производство са извършени необходимите процесуално-следствени действия – разпит на пострадалата и освидетелстване на същата, разпит на свидетели, назначена е съдебномедицинска експертиза, изискани са социални доклади, като предстои извършване и на други процесуално-следствени действия.

С постановление от 14.09.2023 г на наблюдаващ прокурор Е.Е. е привлечен в качеството на обвиняем за извършени престъпления по чл.131, ал.1, т.5а, във вр. с чл.130, ал.1 от НК  и чл.143, ал.3, във вр. с ал.1 от НК и по чл. 325, ал 2, вр. ал 1 от НК – лека телесна повреда в условията на домашно насилие, принуда в условията на домашно насилие и хулиганство, което по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм.

Предстои предявяване на постановлението за привличането на обвиняем и задържането му с постановление на прокурора за срок до 72 часа с оглед внасяне на искане до Районен съд-Свищов за вземане на мярка за неотклонение „задържани под стража“ на Е.Е.

Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново, Териториално отделение-Свищов.