Трима мъже са осъдени за трафик на мигранти по обвинение на Районна прокуратура-Велико Търново

1 Ноември 2023 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Велико Търново бяха осъдени трима мъже, които незаконно са превозвали мигранти през страната.

Ю. С., В.М. (като извършители) и В.Р. (като помагач) бяха признати за виновни за това, че на 20.06.2023 г. в гр. Велико Търново в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, чрез използване на моторно превозно средство лек автомобил „Ауди А 6“ и лек автомобил „Пежо 307“ противозаконно подпомогнали чужденци – 7 лица, две от които ненавършили 16-годишна възраст (граждани на  Палестина и на Сирия) да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България - без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване или виза, като деянието е извършено по отношение на повече от едно лице – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

За извършеното престъпление Ю. С. бе осъден на шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим, а на  В. М. и В.Р. бяха наложени наказания по една година лишаване от свобода, изпълнението на което на основание чл. 66, ал.1 от НК бе отложено за срок от три години. На тримата мъже бе наложена и глоба в размер на по 5000 лева.

На основание чл. 381, ал. 5, т. 6, пр. 1 от НПК вр. чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК лек автомобил „Ауди А6“, собственост на В. М., като вещ послужила за извършване на престъплението, бе отнета в полза на държавата.

Делото е приключило с одобрени от Районен съд – Велико Търново  споразумения с тримата подсъдими, които имат последиците на влезли в сила присъди.