Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора изнесоха открит урок за професията на магистрата пред осмокласници по Образователната програма на ВСС

18 Януари 2024 г.

Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора изнесоха открит урок пред ученици от Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ в гр. Стара Загора в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет - „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

На 17 януари 2024 г. магистратите Десислава Калайджиева, Евгения Иванова и Даниел Пеев представиха пред осмокласниците темите „Участие на децата в съдебния процес“, „Децата – пострадали и извършители на престъпления“ и „Дейността на прокуратурата“.

В рамките на проведената среща те говориха за професията на магистрата, основните аспекти на провеждане на разпит на пострадали деца, непълнолетните като извършители на престъпления, техните права и задълженията в контекста на актуалната тема за детското насилие. На достъпен за учениците език беше разяснено, че наказанията се налагат за престъпления, за да се поправят и превъзпитат извършителите. Магистратите говориха за видовете наказания, тяхното изпълнение и какви са последиците след осъждане. Прокурорите представиха и случаи от практиката по дела и преписки с участието на непълнолетни пострадали и извършители на престъпления.

Особен интерес предизвика представяния в рамките на срещата дискусионен модул, относно различните видове насилие към децата, онагледяващ в основна степен актуалната тематика, свързана с домашното насилие, проявата на такова в училище и в социалните мрежи. Учениците взеха активно участие, като задаваха въпроси, споделиха личен опит и изразиха мнения.

В края на срещата учениците получиха удостоверения за проведеното обучение, както и образователно – информационни материали, предоставени от Висшия съдебен съвет.