По бързо производство на РП-Стара Загора е наложено наказание от 6 месеца затвор за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната и глоба за използван автомобил

14 Септември 2023 г.

По бързо производство на РП-Стара Загора е наложено наказание от 6 месеца затвор за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната и глоба за използван автомобил 

По бързо производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден В.К., на 47 г. Той е признат за виновен за това, че на 4 септември 2023 г. на км 182 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора,  с  цел да набави за себе си имотна облага - пари, чрез използване на моторно превозно средство -  лек автомобил, марка Фолксваген“, с чужда регистрация, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 6 чужденци, всички мъже, от които един непълнолетен, граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1 пр.1, т.4, т. 5 и т.6 от Наказателния кодекс. 

След измененията в Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда отнемане на превозното средство в полза на държавата, ако то е собственост на извършителя на престъплението или ако не е негова собственост, се присъжда осъденият да плати пазарна му стойност в лева. В случая средството за извършване на престъплението - лек автомобил, марка „Фолксваген“, не е било собственост на обвиняемия В.К. Автомобилът е оценен с пазарната стойност от 3300 лв.

В.К. е признал вината си. Районен съд-Чирпан му е наложил наказание от 6 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и глоба от 2500 лева. Той е осъден и да плати глоба в размер на пазарната стойност на превозното средство в лева в размер на 3300 лв. Наказанието е наложено по споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан. Определението на съда е окончателно.

Делото е приключило за три дни от извършване на деянието до влизане на присъдата в сила.