По досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора съдът наложи глоба от 93 150 лв. за използван товарен автомобил за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната

31 Август 2023 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора съдът наложи глоба от 93 150 лв. за използван товарен автомобил за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден О.О., на 24 г., турски гражданин, който незаконно е превозвал мигранти през страната. О.О. е признат за виновен за това, че на 24 август 2023 г. на км 162 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага - пари, чрез използване на моторно превозно средство -  товарен автомобил, марка „Мерцедес“, и прикачено полуремарке, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 13 чужденци, всички мъже, от които двама непълнолетни, 10 от тях граждани на Афганистан и 3 на Мароко, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал. 2 т.1 пр.1 т.4 т. 5 и т.6 от Наказателния кодекс. 

След измененията в Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда отнемане на превозното средство в полза на държавата, ако то е собственост на извършителя на престъплението или ако пък не е негова собственост, се присъжда осъденият да плати пазарна му стойност в лева. В случая средството за извършване на престъплението - товарен автомобил, марка „Мерцедес“, с прикачено полуремарке, не е било собственост на обвиняемия О.О. Автомобилът е оценен с пазарната стойност от 93 150 лв.

Районен съд – Чирпан е наложил на О.О. наказание от 1 година и 10 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 4000 лева. Той е осъден и да плати глоба в размер на пазарната стойност на превозното средство в лева в размер на 93 150 лв. О.О. е признал вината си. Наказанието е по споразумение, одобрено от Районен съд – Чирпан. Определението на съда е окончателно. Делото е приключило за два дни от извършване на деянието до влизане на присъдата в сила.