За 8 дни РП-Стара Загора е ръководила разследвания по 7 досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната, извършителите са обвинени и задържани

23 Август 2023 г.

За периода 14 август - 22 август 2023 г. в Районна прокуратура-Стара Загора са наблюдавани 7 новообразувани досъдебни производства, от които 2 бързи производства, срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната.

Обвиняемите са били задържани за срок от 72 часа, след което по искане на наблюдаващите прокурори им е била определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Районна прокуратура-Стара Загора провежда бързи разследвания и постановява предварителни задържания с цел недопускане укриване на извършители на престъпления. По едно от бързите производства на 16 август 2023 г. е предявено обвинение спрямо С.П., на 51 г., български гражданин. Постановено е 72-часово задържане. На 17 август 2023 г. по искане на наблюдаващия прокурор му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предявено му е обвинение за това, че на 16.08.2023 г.  на км.209 на автомагистрала „Тракия“ в посока гр. София,  с  цел да набави за себе си имотна облага от 500 лв., чрез използване на моторно превозно средство -  микробус, марка „Мерцедес Спринтер“, с полски регистрационни табели, противозаконно е подпомогнал повече от едно лице - 29 чужденци, от които шестнайсет непълнолетни, всички граждани на Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4  и т. 5 от Наказателния кодекс. 

С.П. имал финансови затруднения и бил нает срещу 500 лева да превози бежанци. Съгласно уговорката микробусът, с който щял да ги превозва, бил оставен на паркинг, а ключът за него - на джантата на предната гума. На 209-и км на автомагистрала „Тракия“ в посока гр. София микробусът бил спрян и водачът - задържан.

Установено е, че афганистанците, всички мъже, придружавани от водач са влезли в България през „зелена“ граница, след като срязали с ножица мрежата на оградата. Договорката била да платят между 3300 и 3500 евро за преминаването от Турция до Сърбия, като сумите били оставяни на гарант. Мъжете вървели три денонощия и на уговорено място се качили в микробус.

Активните действия по разследванията продължават.