Само за един ден в Районна прокуратура – Стара Загора са образувани четири дела спрямо помагачи на мигранти да преминават незаконно през страната, те са обвинени и задържани от съда

14 Август 2023 г.

Само за един ден в Районна прокуратура – Стара Загора са образувани четири дела спрямо помагачи на мигранти да преминават незаконно през страната, те са обвинени и задържани от съда

За периода 08.08.2023 г – 09.08.2023 г. в Районна прокуратура – Стара Загора са наблюдавани четири новообразувани досъдебни производства по чл. 281 от Наказателния кодекс, срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната.

Районна прокуратура – Стара Загора работи приоритетно по тези разследвания и постановява предварителни задържания на извършителя на престъплението с цел недопускане на укриването му. В рамките на няколко дни се стига до налагане на наказания.

На 08.08.2023 г. по досъдебно производство на РП – Стара Загора – Териториално отделение  – Казанлък е предявено обвинение спрямо С.К., на 35 г., украински гражданин, като е постановено и задържането му за 72 часа. На 10.08.2023 г. по изготвено искане от наблюдаващия прокурор Районен съд – Казанлък е взел спрямо С.К. мярка за неотклонение „задържане под стража“, за това, че на 08.08.2023 г., на път I-6, разклона на гр. Мъглиж, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал чужденци, да преминават в страната, в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „Фиат Дукато“, и е извършено по отношение на повече от едно лице, а именно тринадесет лица, едно от които ненавършило 16-годишна възраст – граждани на Сирия. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4 и т. 5 от Наказателния кодекс. 

На 08.08.2023 г. по досъдебно производство на РП – Стара Загора е предявено обвинение спрямо К.И., на 20 г., български гражданин, като е постановено и задържането му за 72 часа. На 10.08.2023 г. по изготвено искане от наблюдаващия прокурор Районен съд – Стара Загора е взел спрямо К.И. мярка за неотклонение „домашен арест“, за това, че на 08.08.2023 г., на км 204 от автомагистрала „Тракия“, в землището на община Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал чужденци да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка БМВ, и е по отношение на повече от едно лице, а именно пет лица – граждани на Мароко. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, и т. 5 от Наказателния кодекс.

На 10.08.2023 г. по досъдебно производство на РП – Стара Загора – Териториално отделение – Казанлък е предявено обвинение спрямо Н.С., на 32 г., украински гражданин, като е постановено и задържането му за 72 часа. На 11.08.2023 г. по изготвено искане от наблюдаващия прокурор Районен съд – Казанлък е взел спрямо Н.С. мярка за неотклонение „задържане под стража“ за това, че на 09.08.2023 г., на път I-6, разклона на гр. Павел баня, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал чужденци да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Ленд Ровър“, и по отношение на повече от едно лице, а именно десет лица, едно от които ненавършило 16-годишна възраст – граждани на Сирия. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4 и т. 5 от Наказателния кодекс.

На 10.08.2023 г. по досъдебно производство на Районна прокуратура  – Стара Загора – Териториално отделение –  Чирпан е предявено обвинение спрямо Г.Г., на 21 г., литвийски гражданин, като е постановено и задържането му за 72 часа. На 11.08.2023 г. по изготвено искане от наблюдаващия прокурор Районен съд – Чирпан е взел спрямо обв. Г.Г. мярка за неотклонение „задържане под стража“ за това, че на 09.08.2023 г., на км 180 от автомагистрала „Тракия“, в землището на община Чирпан, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал чужденци да преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Фолксваген Пасат“, и по отношение на повече от едно лице, а именно пет лица – граждани на Сирия и Ирак. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4 и т. 5 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването по делата за подпомагане на чужденци да преминават незаконно през страната са в активна фаза.