По искане на Районна прокуратура–Стара Загора съдът задържа обвиняем за подпомагане на граждани на Сирия да преминат незаконно през страната

28 Юни 2023 г.

По искане на Районна прокуратура–Стара Загора съдът задържа обвиняем за подпомагане на граждани на Сирия да преминат незаконно през страната

По искане на Районна прокуратура–Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.О., на 19 г., румънски гражданин. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 21.06.2023 г., на км 205 на автомагистрала „Тракия“, в землището на общ. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал чужденци – 9 граждани на Сирия, да преминават в страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство -  автомобил, марка „Мерцедес“, и по отношение на повече от едно лице, сред които и дете, ненавършило 16-годишна възраст.  Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, т.4 и т. 5, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 21 юни 2023 г. на км 205 на автомагистрала „Тракия“, в посока град София, служители на полицията спрели за проверка автомобил, марка „Мерцедес“. В него установили А.О., който управлявал колата, както и 9 лица от сирийски произход без документи за самоличност, едно от които на 10 години. Част от тях били превозвани в багажника на автомобила. Полицейските служители съпроводили моторното превозно средство и мигрантите до 2 РУ на МВР – Стара Загора, където провели действия по установяване самоличността им.

Районен съд–Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че А.О. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо А.О. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд–Стара Загора.