По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем за кражба на вещи от автомобил

3 Февруари 2023 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем за кражба на вещи от автомобил

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.М.,на 34 г., привлечен като обвиняем за това, че на 06.01.2023 г. в гр. Стара Загора отнел чужди движими вещи на обща стойност 497 лева, от владението на собственика, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.1 вр. чл.194, ал.1 вр. чл.29, ал.1, б. „а“ от Наказателния кодекс.

На 06.01.2023 г. С.М. се разхождал из централната градска част на гр. Стара Загора  с намерение да извърши кражба, за да си набави финансови средства. На обособен паркинг зад жилищна кооперация той забелязал незаключен лек автомобил, марка „Мерцедес“. Отворил вратата на превозното средство и отнел различни вещи – слънчеви очила, калъф за слънчеви очила, резервен ключ за автомобила и др. След това обвиняемият се насочил към намиращо се в близост казино и продал част от вещите. Получените средства той разходвал за лични цели.

Обвиняемият С.М. е криминално проявен, многократно осъждан. Деянието на 06.01.2023 г. е извършено в условията на опасен рецидив, след като С.М. e изтърпял наказание „лишаване от свобода“ през октомври 2020 г.

Районен съд –Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С.М. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо С.М. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.