По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа шофьор, управлявал автомобил след употреба на алкохол

29 Октомври 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа шофьор, управлявал автомобил след употреба на алкохол

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Р.Г., на 22 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 26.10.2021 г., в гр. Стара Загора, управлявал лек автомобил, марка “Фолкгсваген Голф“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,84 на хиляда,   установено  по надлежния ред с техническо средство,  след като е бил осъден за същото деяние. Престъплението е квалифицирано по  чл.343б, ал.2 от Наказателния кодекс.

На 26.10.2021 г.  Р.Г. управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“. Той е бил спрян за проверка от полицейски служители на ул. „Иван Вазов “, в  гр.  Стара Загора. Обвиняемият е осъждан за умишлени престъпления против собствеността, обществения ред и транспорта.Районен съд - Стара Загора е уважил искането на прокуратурата и е приел, че се касае за изключително висока обществена опасност на деянието, както и че е налице реална опасност Р.Г. да се укрие или да извърши друго престъпление.

За извършеното престъпление по чл.343б ал.2 от НК законът  предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години. Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Стара Загора.