По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем, опитал се да краде от магазин, но бил заловен от продавача

24 Февруари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.И., на 57 г., привлечен като обвиняем за това, че на 18 февруари 2021 г., в гр. Стара Загора, отнел чужда движима вещ от владението на продавач – консултант в магазин, без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвои, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини и същото е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 196 ал.1 вр. чл.194 ал.1 вр. чл.18 вр. чл.29 от Наказателния кодекс.

А.И. за последно е бил освободен от затвора през декември 2020 г. след изтърпяване на поредното наложено му наказание „лишаване от свобода“.

На 18.02.2021 г., след като употребил алкохол, А.И. влязъл в магазин, находящ се в района на Централния кооперативен пазар в гр. Стара Загора. Той имал намерение да извърши кражба, за да си набави средства. От търговския обект, обвиняемият взел една тонколона, на стойност 100 лева, която била изложена в близост до входа и след това избягал. Действията му били забелязани от продавач - консултанта, който го последвал и след около 40 - 50 метра успял да го залови, заедно с отнетата вещ. Сигнал за извършеното бил подаден в полицията, като пристигналите на място служители задържали обвиняемия.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура – Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.И. и прие, че съществува реална опасност той да извърши и други престъпления. 

Определението на съда не е влязло в законна сила и подлежи на обжалване.