По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем за закана с убийство към жена след запознанство в социалните мрежи

8 Февруари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора - Териториално отделение - Казанлък съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.П., на 23 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 13.10.2020 г., в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, е осъществил закана с убийство спрямо пострадалата жена  с думите: „Ще напълня пистолета и ще гръмна всички, и накрая ще се самоубия!“ и тази закана е могла да възбуди основателен страх за осъществяването  – престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс,

както и за това, че на 19.10.2020 г., в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, е осъществена закана с убийство спрямо мъж, съпруг на пострадалата, с думите: „Ще те обезглавя бе, момче!“ и тази закана е могла да възбуди основателен страх за осъществяването – престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Г.П. се запознал с пострадалата жена чрез социалните  мрежи. Няколко месеца двамата водили неангажираща кореспонденция. След това Г.П. започнал да става настоятелен в общуването, държал на лични срещи, които пострадалата отказвала. Обвиняемият често я тормозел както по телефона, така и лично. Посещавал местоработата и жилището ѝ. Предизвиквал скандали. На 13.10.2020 г. при поредния отказ на пострадалата да се  срещне с него, той я заплашил със саморазправа. Неколкократно съпругът на пострадалата провеждал разговори с обвиняемия, за да спре да я притеснява. На 19.10.2020 г., Г.П. отправил и към него закана с убийство с думите: „Ще те обезглавя бе, момче!“.

Обвиняемият Г.П. е криминално проявен. Престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем и  задържан се наказва с „лишаване от свобода“ до 6 години.

Районен съд – Казанлък е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Г.П. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Г.П. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.