По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 29-годишен мъж за кражба на селскостопанска продукция

2 Февруари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.M., на 29 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че периода от 13.01.2020 г. до 14.01.2020 г., в село Бенковски, общ. Стара Загора, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, след предварителен сговор с повече от две лица,  при немаловажен случай, като действал в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив,  отнел чужди движими вещи от владението на собственика, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл.196, ал.1 вр. чл.195, ал.1 вр. чл.194 ал.1 вр. чл.26, ал. 1 вр. чл.29 от Наказателния кодекс.

На 13.01.2021 г., обвиняемият С.М. се придвижил до сеновал в село Бенковски. Там пострадалият съхранявал бали със сено и люцерна, необходими за отглеждането на животни. Разбивайки покрива на сеновала на два пъти (на 13.01. и на 14.01.),  С.М. и съучастниците му отнели 70 бали със сено и люцерна, на обща стойност 315 лева, които използвали и продали на трети лица.

Обвиняемият С.М. е извършил деянията след като вече е бил осъждан  5 пъти, два от които за кражби. Изтърпявал е наказания „лишаване от свобода“ ефективно при „строг“ режим.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С.M. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо С.M. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.