По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама мъже за кражба на кофражни платна

2 Февруари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора - Териториално отделение – Казанлък съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Р.M., на 43г., и Г.И. на 40 г., привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за това, че на 25/26. 01.2021 г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, в съучастие помежду си, като извършители, са отнели чужди движими вещи - престъпление по престъпление по чл.195, ал.1, т.7 вр. чл.194, ал.1 вр. чл.28, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс, а Р.М. е действал в условията на опасен рецидив.

На 25/26. 01.2021 г., Р.М. и Г.И. прескочили оградата на двор на къща в гр. Казанлък и влезли в нея. Собственикът й живеел в друго населено място. От имота на пострадалия обвиняемите изнесли девет метални строителни кофражни платна, които трябвало да откарат в пункт за вторични суровини. Когато Р.М. отишъл на мястото, за да ги предаде, била извършена полицейска проверка и той бил задържан.  Платната са предадени доброволно с протокол, като общата им стойност е 90 лева. Двамата обвиняеми са криминално проявени, осъждани, с недобри характеристични данни. 

Районен съд – Казанлък е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Р.М. и Г.И. са извършили деянието, за което са привлечени като обвиняеми и съществува реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Взетата спрямо тях мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.