По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем за кражба на вещи от лек автомобил в гр. Казанлък

29 Януари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора - Териториално отделение – Казанлък съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо A.K., на 30 г., привлечен като обвиняем за това, че в периода от 13.12.2020 г. до 14.12.2020 г. в гр. Казанлък, в условията на повторност, чрез използване на техническо средство – нож, от лек автомобил марка „Мазда“ е отнел чужди движими вещи от владението на собственика им, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят не е маловажен случай - престъпление по чл. 195, ал.1 вр. с чл. 194, ал.1, вр. с чл.28, ал.1от Наказателния кодекс.

На 13.12.2020 г. пострадалият бил нощна смяна. Той се придвижил с личния си автомобил до централната градска част на гр. Казанлък и го паркирал в непосредствена близост до сградата, в която работел. В багажника на превозното средство пострадалият съхранявал различни видове инструменти. В тъмната част на денонощието обвиняемият А.К. минал близо до паркирания автомобил и ги забелязал. Веднага решил да открадне вещите и с помощта на нож натиснал ключалката на багажника, която се отключила. Обвиняемият взел от багажното отделение всички налични инструменти – ъглошлайфове, бургии, патронници, клещи, отвертки, секачи за ударни инструменти и др. вещи, всичко на обща стойност 553 лева. Една част от тях той оставил до контейнер за смет, понеже решил, че няма да му потрябват. Другите занесъл у дома си и впоследствие част от тях продал. След като приключил работа, пострадалият установил извършената кражба и сигнализирал органите на полицията. Като бил установен и задържан А.К. предал останалите вещи.

Обвиняемият е криминално проявен, като по отношение на него са постановявани осъдителни присъди за извършени умишлени престъпления, включително и против собствеността с налагани ефективни наказания.

Районен съд – Казанлък е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че А.К. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо А.К. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.