По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа 26-годишен обвиняем за притежаване на наркотични вещества

27 Януари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.Д., на 26 г., привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 22.01.2021 г., в гр. Стара Загора, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал високорисково наркотично вещество – канабис и метамфетамин - престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

На 22 януари 2021 г., в гр. Стара Загора, обвиняемият Д.Д. пътувал в лек автомобил заедно със свои познати. Колата била спряна за проверка от полицейски служители. При извършване на обиск на обвиняемия Д.Д. в джоба на якето му бил намерен найлонов плик съдържащ суха, тревиста маса, а в бельото му - пакетче с кристалообразно вещество. При тестване с полеви наркотест тревистата маса реагирала на  високорисково наркотично вещество – канабис, а другото вещество на метамфетамин. Наркотичните вещества били иззети по съответния законов ред, а Д.Д. бил задържан.  

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан. Деянието на 22.01.2021 г. е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане за управление на МПС след употреба на наркотични вещества (чл.343б ал.3 от НК).

Районен съд-Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Д.Д. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Д.Д мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.