По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа 30-годишен мъж за държане на високорисково наркотично вещество - канабис

6 Януари 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка „задържане под стража“ спрямо В.Р., на 30 г., привлечен като обвиняем за това, че на 19.12.2020 г., в гр. Стара Загора, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал високорисково наркотично вещество – канабис - престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното производство е установено, че В.Р. на 19.12.2020 г., в ранните утринни часове, бил със свои познати в гр. Стара Загора. Около 5 часа в централната градска част обвиняемият и приятелите му били спрени за проверка от  полицейски патрулен автомобил. При извършване на обиск на обвиняемия В.Р., в джоба на якето му бил намерен найлонов плик, съдържащ суха, тревиста маса. При тестване с полеви наркотест на произволно избрана тревистата маса, тя реагирала на  високорисково наркотично вещество – канабис. Наркотичното вещество било иззето по съответния законов ред, а В.Р. бил задържан.  

Обвиняемият е криминално проявен, многократно е осъждан за умишлени престъпления, в това число и за държане на наркотични вещества. Деянието на 19.12.2020 г. е извършено само три месеца след изтърпяване на ефективно наказание „лишаване от свобода“ по предходно негово осъждане – отново за държане на наркотични вещества.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че В.Р е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо В.Р. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.