По обвинителен акт на РП-Стара Загора - Териториално отделение-Казанлък е осъден мъж на 1 година и 6 месеца затвор за закана с убийство

4 Януари 2021 г.

По обвинителен акт на РП-Стара Загора – Териториално отделение - Казанлък е осъден З.А., на 39 г., за това, че в периода от 18.11.2019 г. до 27.11.2019 г., в гр.Казанлък, в условията на  продължавано престъпление, на два пъти, се заканил с убийство на пострадалата жена – негова майка, с думите: „Ще те убия, ще те запаля, ще умреш в адски мъки“, и това заканване е възбудило основателен страх за  осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал.3, пр.1-во вр. с ал.1 вр. с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемия, одобрено от Районен съд – Казанлък, на З.А. е наложено наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

З.А. живеел с майка си в едно жилище, но през 2019 г. се изнесъл от дома. След това започнал да звъни по телефона на жената, за да иска пари. Заплашвал я и настоявал да продаде апартамента, за да му плати неговия дял. За да спрат заканите, пострадалата и сестра му, се съгласили да ипотекират жилището и му платили неговата част. След като получили парите, З.А. не се обаждал няколко месеца. В горепосочения период отново започнал да звъни по телефона на майка си и да иска пари, като на два пъти й се заканил с убийство. През 2019 г. Районен съд – Казанлък по молба на пострадалата жена е издал и заповед за защита от домашно насилие. З.А. е многократно осъждан за различни по вид умишлени престъпления.

            Определението на Районен съд – Казанлък е окончателно.