По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден 69-годишен мъж на 2 години затвор за участие в схема за телефонна измама

7 Октомври 2020 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден Д.Л., на 69 г., за това, че на 6.12.2018 г. в гр.Стара Загора, в съучастие с неустановено лице, като помагач, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, подпомогнал неустановеното лице да  поддържа заблуждение у семейство относно обстоятелството, че с тях се е свързал полицейски служител и органите на Министерство на вътрешните работи спешно се нуждаят от съдействието им, за да заловят лица, извършващи измами, които възнамеряват да изтеглят спестяванията им от банковите им сметки, и с това да причини на мъжа и жената имотна вреда в общ размер на  общо 49 000 лева – престъпление по чл. 209 ал.1 от Наказателния кодекс. 

Районен съд – Стара Загора  е наложил на Д.Л. наказание от 2 години „лишаване от свобода“  при първоначален „общ“ режим Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Д.Л. попаднал в измамната схема посредством свой приятел, който му предоставил номер на непознат мъж, предлагащ работа. Тъй като Д. Л. изпитвал финансови затруднения, провел телефонен разговор с лицето, с неустановена самоличност, по време на който последното му се представило като „Митко“. В този разговор неустановеното лице обяснило, че предлага  „работа“, състояща се в това подсъдимият да го подпомага, ходейки на различни адреси в страната, за да взема пратки, за което му обещал добри доходи. В проведените впоследствие между подсъдимия и въпросното лице разговори двамата се договорили, че  Д. Л. ще започне да изпълнява поръчките му, което и сторил, прибирайки пакети с пари от измамени хора. Същите оставял на посочени места, след  като вземал за себе си определена сума.

 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.