По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 58-годишен мъж за блудство с малолетно момиче

18 Септември 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 58-годишен мъж за блудство с малолетно момиче

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.Й., на 58 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 13.09.2020 г., в гр. Стара Загора, извършил действия с цел да бъде възбудено полово желание без съвкупление, по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, след използване на сила – престъпление по чл.149 ал.2 т.1 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу М.Й. досъдебно производство е установено, че на 13.09.2020 г. малолетната 11-годишна пострадала била в близост до търговски обект. Обвиняемият М.Й. се приближил към нея, хванал я за ръката и я дръпнал към себе си, като извършил с нея блудствени действия, въпреки че тя оказвала съпротива. Пострадалата започнала да вика силно за помощ и тогава М.Й. я пуснал и се отдалечил. Малолетното момиче се скрило в търговския обект и се обадило на близките си.  Органите на полицията били сигнализирани и същия ден М.Й. е бил задържан.

До момента той е неосъждан. Престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем и  задържан, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че М.Й. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо М.Й. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.