По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 27-годишен рецидивист за кражба на пари от къщата на възрастно семейство

21 Август 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К.В., на 27 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 17.08.2020 г., в гр. Стара Загора, отнел чужди движими вещи – пари, сумата от 615 лева, от владението на собствениците - семейство - 75-годишен мъж и 72 – годишна жена, без тяхното съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че обвиняемият е криминално проявен и многократно осъждан за престъпления от общ характер, като е изтърпявал различни по вид и размер наказания и за последно е бил освободен от местата за лишаване от свобода през май 2020 г.

На 17.08.2020 г., в гр. Стара Загора, обвиняемият К.В. влязъл в двора на къщата на пострадалото семейство. Той им казал, че е жаден и помолил за една чаша студена вода. Възрастният мъж влязъл в дома си, за да му налее вода, като с него тръгнал и К.В. Докато чакал, обвиняемият успял да открадне 615 лева - спестявания на семейството от рента от земеделска земя. Парите били поставени в чанта в стаята, където се намирал. След като изпил водата, К.В. си тръгнал. Откраднатите пари той похарчил още същия ден. След като установили липсата на парите, пострадалите подали сигнал в полицията.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че К.В. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо К.В. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.