Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми 41-годишен мъж и непълнолетно момиче за участие в телефонна измама

12 Август 2020 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем М.Б., на 41 г., за това, че на 10.08.2020 г., в гр. Стара Загора, в съучастие с непълнолетната П.П., на 15 г.,  и с друго неустановено лице, като помагач, с цел да набави за себе си и за другиго – неустановеното лице, имотна облага, подпомогнал неустановеното при разследването лице да възбуди и поддържа заблуждение у пострадалата 86-годишна жена, относно обстоятелството, че съществува опасност измамници да вземат спестяванията от банковата й сметка и по този повод тя трябвало да предаде парите за съхранение на органите на полицията, с което й била причинена имотна вреда в размер на 4 800 лв., като деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 211 вр. чл. 210, ал.1, т.1 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл.20 ал.4, вр. ал.1, вр. чл. 29, ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият М.Б. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора, като предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

По същото досъдебно производство като обвиняема е привлечена и непълнолетната П.П., на 15 г., - за престъпление по чл. 210, ал.1, т.1, вр. чл. 209, ал.1, вр. чл.20, ал.4, вр. ал.1, вр. чл. 63, ал.1, т.3 от Наказателния кодекс – за измама. Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „Под надзора на родител“.

На 10 август 2020 г., двамата обвиняеми са били задържани от полицейски служители на паркинг в гр. Хасково. Обвиняемият М.Б. трябвало да получи 4 800 лева от извършена телефонна измама спрямо 86-годишна жена в гр. Стара Загора. 15-годишното момиче носело парите, предадени от пенсионерката пред дома й. Жената била въведена в заблуждение по телефона от непознат мъж, който се представил за полицейски служител. Той я предупредил, че спестяванията й в банката  са „застрашени“ и трябвало да ги предаде, за да не ги вземат измамници. Обвиняемият М.Б. е осъждан.