Районна прокуратура – Стара Загора извършва разследване по досъдебно производство за извършена телефонна измама спрямо 86-годишна жена, служители на ОД на МВР – Хасково са задържали две лица

11 Август 2020 г.

Районна прокуратура – Стара Загора извършва разследване по досъдебно производство за извършена измама – престъпление по чл.  209 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

На 10 август 2020 г., в гр. Хасково, около 16 часа, на паркинг близо до хипермаркет са били установени и задържани М.Б., на 41 г., и 15-годишно момиче. Двамата са били издирвани по досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора, образувано по сигнал от 86-годишна пострадала жена, че същия ден непознат мъж й се обадил на домашния телефон и я предупредил, че парите, които държи в банката, са „застрашени“ от измамници.  Той се представил за полицейски служител. Непознатият предупредил пенсионерката да изтегли веднага парите си и заедно със златните си накити да ги предаде на специално изпратен куриер, който ще я посети на домашния адрес.  Жената изтеглила от банката спестяванията си в размер на 4800 лв., поставила ги в найлонова чанта и заедно с два броя златни кръстчета и част от златна монета ги предала на 15-годишното момиче пред дома си в гр. Стара Загора.

На 10 август 2020 г. в гр. Хасково с лек автомобил марка „Фолксваген“ пристигнал М.Б., който се отправил към паркинга до един от хипермаркетите. Там трябвало да получи парите от момичето като за „услугата“ да заплати определена сума. Двамата били задържани от служители на сектор „Криминална полиция“ при ОД на МВР –Хасково при предаване на сумата от 4800 лева и златните бижута. В момента се проверява тяхната съпричастност към извършване и на други телефонни измами. Двамата са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР като предстои да бъдат привлечени като обвиняеми по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс – за измама,  като М.Б. е извършил деянието при условията на опасен рецидив. Той е криминално проявен и осъждан. 

В разкриването на престъплението са участвали служители на сектор „Измами“  към Главна дирекция „Национална полиция“, както и на ОД на МВР – Хасково и на ОД на МВР – Стара Загора. Разследването по случая продължава.