Съобщение на Районна прокуратура – Стара Загора във връзка с разпространена информация за законосъобразността на мярката за неотклонение на подсъдимия Г.Г.

6 Юни 2024 г.

По повод запитвания от медии, свързани с разпространена информация, касаеща задържането за 24 часа по Закона за МВР на подсъдимия Г.Г., спрямо когото има повдигнати три обвинения – за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда на 18-годишната Д.М., за принуда и за закани с убийство, Районна прокуратура-Стара Загора уведомява следното:

Разпространеният в медиите съдебен акт на Административен съд-Стара Загора не касае взетата по отношение на подсъдимия Г.Г. постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ . Тази мярка е била взета от Районен съд- Стара Загора с определение от 31.07.2023 г. и потвърдена от Окръжен съд-Стара Загора. До настоящия момент мярката за неотклонение „задържане под стража“ на подсъдимото лице е била многократно предмет на съдебен контрол, като различни съдебни състави в актовете си са мотивирали нейната правилност и законосъобразност и не са установили основания за отмяната ѝ.

Производството, разгледано от Административен съд-Стара Загора, касае индивидуален административен акт – Заповед за задържане на лице от 30.07.2023 г., издадена от полицейски орган на основание чл.72, ал.1, т.1 от Закона за МВР. Съдебната отмяна на заповедта няма отношение към воденото срещу подсъдимия Г.Г. наказателно производство, разглеждано към момента от Районен съд-Пловдив и не оказва влияние върху законосъобразността на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“.