Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за подпомагане на сирийски мигранти да преминат незаконно през страната

2 Април 2024 г.

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем М.Ч., на 36 г., турски гражданин, за това, че на 31.03.2024 г. на автомагистрала „Тракия“, общ. Раднево, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил - ТИР с влекач и полуремарке, противозаконно е подпомогнал 9 чужденци - мъже, от които един непълнолетен, граждани на Сирия, да преминат страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1, т.5 и т.6, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Групата от девет сирийски граждани е била сформирала в Турция. Те платили определена сума пари в гр. Одрин и с турски каналджия преминали през зелена граница. След като влезли в България, продължили пътя си сами и с навигация стигнали до черен път, където били качени в товарен автомобил, управляван от М.Ч. Между км 213 и км 228 на автомагистрала „Тракия“ полицейски патрул подал сигнал на водача за спиране. При извършената проверка служителите на МВР открили в ремаркето на автомобила 9 мъже, граждани на Сирия, от които един непълнолетен. Те са настанени в миграционен център у нас.

Обвиняемият М.Ч. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 3 април 2024 г. предстои разглеждане в съда на искане на Районна прокуратура-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.