По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа обвиняем за телефонна измама

26 Март 2024 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем В.Н., на 48 г., за това, че на 17 март 2024 г. в гр. Стара Загора, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице /извършител/, умишлено е улеснил да набави за себе си или за другиго имотна облага, като е възбудено и поддържано заблуждение у 81-годишен мъж, и с това му е причинил имотна вреда в размер на 1250 лв. Престъплението е квалифицирано по чл.209 ал.1 вр.с чл.20 ал.4 от Наказателния кодекс.

В средата на март 2024 г. пострадалият 81-годишен мъж получил телефонно обаждане от номер на румънски мобилен оператор, че следва да заплати определена сума пари, които е натрупал като задължения за ползвани услуги на кабелна телевизия. Няколко дни по-късно мъжът получил обаждане от друг непознат, който се обаждал също от карта на румънски мобилен оператор. Той му казал, че лицата, които са му поискали пари за ползваните услуги на кабелна телевизия, са измамници. Непознатият поискал от възрастния мъж да заплати сумата от 1250 лева за съдействие на органите на МВР, за да ги заловят. След получени указания по телефон, 81-годишният мъж закупил хранителни продукти, които заедно с поисканите пари поставил в чантичка. На 17.03.2024 г. пострадалият предал покупките заедно със сумата от 1250 лева на В.Н.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В.Н. Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд - Стара Загора.