Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за разпространение на 13 266 файла с порнографски материали

23 Октомври 2023 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за разпространение на 13 266 файла с порнографски материали

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Н.П., на 44 г., за това, че на 18.03.2023 г. в гр. Стара Загора, чрез компютърна конфигурация  - настолен компютър, и чрез информационна система – интернет, и размяна на данни от точка до точка е разпространявал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст или лица, които изглеждат като такива. Престъплението е квалифицирано по чл.159, ал.4, т.1 вр. с ал.2 от Наказателния кодекс.

Престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем Н.П. е с висока степен на обществена опасност с оглед както на естеството на аудиовизуалните произведения и лицата, които са ползвани за създаването им, така и от страна на големия им брой. Установено е, че Н.П. е разпространил 13 266 файла, съдържащи порнографски материали, за създаването на които видимо са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. Файловете съдържат сцени със сексуална експлоатация на деца. Н.П. е задържан от служители на сектор БОП, гр. Стара Загора.

Н.П. е неосъждан. След извършено разследване и събиране на достатъчно доказателства наблюдаващият прокурор го е привлякъл като обвиняем и е постановил задържането му за срок до 72 часа. Днес, 23 октомври 2023 г., Районна прокуратура-Стара Загора ще внесе искане в Районен съд-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.