За десет дни Районна прокуратура – Стара Загора е повдигнала обвинения по 9 нови досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната

16 Октомври 2023 г.

За периода  от 7  до 16 октомври 2023 г. в Районна прокуратура – Стара Загора са наблюдавани 9 новообразувани досъдебни производства по чл. 281 от Наказателния кодекс – за незаконно подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната. От тях четири са бързи производства.

По всички досъдебни производства са предявени обвинения до 24 часа след извършване на деянието. По 7 производства е постановено 72-часово задържане на обвиняемите лица. По 6 производства по искане на наблюдаващия прокурор е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Районна прокуратура – Стара Загора провежда бързи разследвания и постановява предварителни задържания на извършителя на престъплението с цел недопускане на укриването му, обясниха магистратите.  По едно от делата разследването е приключено за четири дни. Активните действия по разследванията продължават.