По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден мъж на 9 месеца затвор за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества

13 Октомври 2023 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден мъж на 9 месеца затвор за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества 

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден И.И., на 22 г. Той е признат за виновен за това, че на 09.02.2023 г. в гр. Стара Загора е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка БМВ, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство. Деянието е квалифицирано като престъпление по чл.343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

На 09.02.2023 г. в гр. Стара Загора, около 20.15 ч. И.И. бил спрян за проверка от полицейски служители и тестван с техническо средство. В автомобила имало и пътник. Техническото средство отчело употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин.

И.И. притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство и имал налагани множество наказания за извършени нарушения по Закона за движение по пътищата. Бил осъден през 2020 г. за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс – за управление на МПС след употреба на алкохол.

Районен съд-Стара Загора е наложил на И.И. наказание в размер на 9 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим, както и лишаване от право да управлява автомобил за срок от 1 година и 4 месеца.

Определението на съда е влязло в законна сила.