По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден мъж на 3 години и 2 месеца затвор за измама с дарения за деца

11 Октомври 2023 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден мъж на 3 години и 2 месеца затвор за измама с дарения за деца 

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден С.В., на 59 г. Той е признат за виновен за това, че в периода от 25 юли 2022 г. до 2 август 2022 г. в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, с цел да набави за себе си имотна облага, е въвел в заблуждение двама пострадали, че ще даряват пари за деца, като с това им причинили имотна вреда - престъпление по чл.211, вр. с чл. 210, ал.1 вр. с чл.29, ал.1 вр. с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 25 юли 2022 г. С.В. посетил офис на фирма в гр. Стара Загора и поискал да се срещне с управителя. Той му дал телефон като го заблудил, че е на началник в държавна институция. Управителят се обадил, а С.В., представяйки се за директор в агенция, поискал пари за подпомагане на даровити деца. Пострадалият се съгласил. Уточнено било по телефона, че при него ще се върне С.В., за да вземе парите. В горепосочения период той посетил офиса и на друга фирма в гр. Стара Загора и по същата схема на два пъти въвел в заблуждение втори пострадал. Установено е, че от двамата получил общо 1015 лева. С.В.  е осъждан, включително и за измами.

Районен съд-Стара Загора е наложил на С.В. наказание в размер на 3 години и 2 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият е признал изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.