Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за принуда и нанасяне на средна телесна повреда

4 Октомври 2023 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за принуда и нанасяне на средна телесна повреда 

Районна прокуратура-Стара Загора привлече М.А., на 29 г., към наказателна отговорност по две обвинения. Първото е за това, че на 2 октомври 2023 г. в землището на гр. Павел баня е причинил на К.А., на 26 г., средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на челюст. Престъплението е квалифицирано по чл.129, ал.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Второто обвинение е за това, че на 2 октомври 2023 г. в гр. Павел баня е принудил К.А., на 26 г., да извърши и претърпи нещо противно на волята й – да се качи в автомобила му и да отиде с него в гориста местност, като е употребил за това сила. Престъплението е квалифицирано по чл.143 ал.1 от Наказателния кодекс.

М.А. и пострадалата К.А. имали връзка без да са живели съвместно. От известно време били разделени, като М.А. пребивавал и в чужбина. На 2 октомври 2023 г. пострадалата К.А. била на улицата и чакала своя приятелка, когато наблизо спрял с автомобила си обвиняемият М.А. Той искал да поговорят, но К.А. не желаела.

М.А. употребил сила като започнал да я дърпа за косата в посока на автомобила си, хванал я през тялото и я вкарал насила в него. Закарал я в гориста местност в землището на гр. Павел баня където престояли около 5 часа. Там М.А. е нанасял удари по тялото и главата на К.А.

В хода на разследването ще се събират доказателства каква връзка са имали обвиняемият и свидетелката и съответно дали телесна повреда е нанесена в условията на домашно насилие с оглед измененията на Наказателния кодекс през август 2023 г. относно този вид престъпление.

Наблюдаващият прокурор е предявил обвинение спрямо М.А. и е постановил задържане за срок до 72 часа.

М.А. е осъждан през 2016 г. за престъпление по транспорта, към настоящия момент той е реабилитиран.

Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.