19 Септември 2023 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа чужд гражданин за подпомагане на 44 сирийци да преминат незаконно през страната

Сподели

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа чужд гражданин за подпомагане на 44 сирийци да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем молдовския гражданин Ю.П., на 29 г., за това, че на 18.09.2023 г. на автомагистрала „Марица“, обл. Стара Загора, в посока към гр. София, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Ситроен“, противозаконно е подпомогнал 44 лица, от които 4 жени, граждани на Сирия, сред които един малолетен и седем непълнолетни, да преминат страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1 и т.5, и т.6 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс.

Ю.П. е молдовски гражданин, но със статут на постоянно пребиваващ в България. Към 03 ч. на 18.09.2023 г. в РУ-Чирпан е получен сигнал за аварирал товарен автомобил на автомагистрала „Марица“. На място полицейските служители установили, че в каросерията на автомобила е направено място, което е било прикрито с нарязана дървесина, така че при отваряне на задните врати да се виждат само дървата. Близо до автомобила били установени сирийските граждани, като сред тях имало жени и деца. Всички мигранти били установени в добро здравословно състояние.

Групата от 44 сирийски граждани се сформирала още в родината им, където била създадена организация за тяхното пътуване до Западна Европа. Пристигнали от Сирия в Турция и с водач преминали през „зелена“ граница в България, след което били качени от Ю.П., в товарната част на автомобила. Обвиняемият Ю.П. е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Районен съд - Чирпан искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.