Съобщение на Районна прокуратура – Стара Загора по повод досъдебно производство с пострадало 18-годишно момиче, по което като обвиняем е привлечен Г.Г.

28 Юли 2023 г.

Съобщение на Районна прокуратура – Стара Загора по повод досъдебно производство с пострадало 18-годишно момиче, по което като обвиняем е привлечен Г.Г.

По повод запитване от медии във връзка с настъпил инцидент на 26 юни 2023 г. с 18-годишно момиче в гр. Стара Загора ви информираме следното:

На 27.06.2023 г. в Районна прокуратура – Стара Загора е постъпило уведомление от ОД на МВР – Стара Загора за започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл.129 ал.2 вр.ал.1 от Наказателния кодекс с пострадало лице – 18-годишната Д.М. По случая веднага е започнало разследване под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора и разследващ орган от Първо РУ на МВР – Стара Загора. Проведени са първоначални действия по разследването – оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване и освидетелстване на пострадалата.

На следващия ден - 28.06.2023 г., на извършителя на деянието Г.Г., на 26 г., е било предявено постановление от Районна прокуратура – Стара Загора за привличане му в качеството на обвиняем за  престъпление по чл.129, ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс - за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора е причинил средна телесна повреда на Д.М. 

С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора от 28.06.2023 г. обвиняемият Г.Г. е бил задържан за срок  до 72 часа.

На 01.07.2023 г. прокурор е изготвил и внесъл за разглеждане в Районен съд – Стара Загора искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо обвиняемия Г. Г.

Районен съд – Стара Загора е уважил искането на Районна прокуратура – Стара Загора и е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Г.Г.

Обвиняемият Г.Г. е обжалвал определението на Районен съд – Стара Загора пред по-горната инстанция Окръжен съд – Стара Загора. Със свое окончателно определение от 05.07.2023 г. Окръжен съд – Стара Загора е отменил определението на Районен съд – Стара Загора и задържането на обвиняемия Г.Г. Наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата Д.М. След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза наблюдаващият прокурор ще прецени за вземане на адекватна мярка за неотклонение с оглед обществената опасност на извършеното престъпление и квалификацията на деянието.