За десет дни Районна прокуратура – Стара Загора е наблюдавала 9 досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната

25 Юли 2023 г.

За десет дни Районна прокуратура – Стара Загора е наблюдавала 9 досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната

За последните десет дни в Районна прокуратура – Стара Загора са наблюдавани 9 новообразувани досъдебни производства по чл. 281 от Наказателния кодекс, от които 7 бързи производства, срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната. От тях 7 са с вече приключили разследвания и по 6 има осъдени извършители.

Районна прокуратура – Стара Загора провежда бързи разследвания и постановява предварителни задържания на извършителя на престъплението с цел недопускане на укриването му. В рамките на няколко дни се стига до налагане на наказание.

На 20 юли 2023 г. по бързо производство е предявено обвинение спрямо Е.В., на 42г., румънски гражданин. Постановено е задържането му за 72 часа и забрана да напуска пределите на България. На 24 юли 2023 г. той е признат за виновен за това, че на 19.07.2023 г.  на км 167 на автомагистрала „Тракия“, община Братя Даскалови, обл. Стара Загора,  с  цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на моторно превозно средство -  лек автомобил, марка „Форд“, противозаконно е подпомогнал повече от едно лице – 11 чужденци, от които три непълнолетни, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4  и т. 5 от Наказателния кодекс. 

Установено е, че сирийците, всички мъже, влезли в България през „зелена“ граница, придружавани от водач. Договорката била да платят по 4000 евро на „каналджии“ за преминаването от Турция до Сърбия, които суми оставили на гарант. Те вървели две денонощия и на уговорено място изчакали Е.В., който ги качил в багажника и купето на лекия автомобил.

На 24 юли 2023 г., на Е.В. е наложено наказание от 1 година и 2 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 6000 лева. Той е признал вината си. Наказанието е наложено по споразумение, одобрено от Районен съд – Чирпан. Определението на съда е окончателно.