По бързо производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден румънец за подпомагане на сирийски граждани да преминат незаконно през страната

20 Юли 2023 г.

По бързо производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден румънец за подпомагане на сирийски граждани да преминат незаконно през страната

По бързо производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден А.Р., на 24 г., румънски гражданин. Той е признат за виновен за това, че на 13.07.2023 г.  на автомагистрала „Тракия“ км 160,  обл. Стара Загора, в посока към гр. София, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на моторно превозно средство -  автомобил, марка  „Фолксваген“, чрез осигуряване на превоз и транспорт, противозаконно подпомагал повече от едно лице – 7 чужденци, от които двама непълнолетни, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т. 4  и т. 5 от Наказателния кодекс. 

А.Р. е гражданин на Румъния. Чрез използване на мобилно приложение бил нает да извърши превоз на мигранти от посочена начална точка в България до Сърбия, като за това щял да получи заплащане. А.Р. взел от негов познат автомобил, необходим за превозването на чужденците. Установено е, че сирийците, на 13.07.2023 г., влезли в България през „зелена“ граница, придружавани от водачи от Турция. А.Р. чакал на определено място. Той качил мигрантите в купето на автомобила, марка Фолксваген, като по-късно е спрян за проверка от полицейски служители на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора.

Районен съд – Чирпан е наложил на А.Р. наказание от 10 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 2000 лева. Той е признал вината си. Наказанието е наложено по споразумение, одобрено от Районен съд – Чирпан. Определението на съда е окончателно.