Районна прокуратура – Стара Загора води разследване по досъдебно производство за подпомагане на 76 граждани на Афганистан да преминават незаконно през страната

14 Юли 2023 г.

Районна прокуратура – Стара Загора води разследване по досъдебно производство за подпомагане на 76 граждани на Афганистан да преминават незаконно през страната

Районна прокуратура – Стара Загора ръководи разследване за това, че Н.Г. на 27 г., български гражданин, на 14.07.2023 г. на км 177 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага – пари, чрез използване на товарен автомобил, марка „Мерцедес“, противозаконно подпомогнал 76 мъже - граждани на Афганистан, сред които и непълнолетни, да преминат през страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281 ал.2 т.1 пр.1, т.4 и 5 вр.ал.1 от Наказателния кодекс.

Предстои по досъдебното производство да се извършат разпити на свидетели и да се пристъпи към привличане в качеството на обвиняем на Н.Г. Той е неосъждан. На чуждите граждани е оказана медицинска помощ, като трима от тях са останали в лечебно заведение за лечение.

Районна прокуратура – Стара Загора наблюдава и бързо производство за това, че на 13 юли 2023 г. на км 160 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, с  цел набавяне на имотна облага – пари в размер на 1000 евро, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Фолксваген“, управляван от А.Р., на 23 г., румънски гражданин, противозаконно са подпомогнати 7 чужденци, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4  и т. 5 от Наказателния кодекс. По досъдебното производство са извършват действия по разследването. 

Районна прокуратура – Стара Загора извършва проверка и по постъпил сигнал, че на 13.07.2023 г. група чужденци – 11 мъже, граждани на Афганистан, се движели по улица в гр. Чирпан. Те са били задържани и по случая се извършва проверка.