Районна прокуратура-Стара Загора предаде на съд полицейски служител за управление на патрулен автомобил след употреба на алкохол

10 Май 2023 г.

Районна прокуратура-Стара Загора предаде на съд полицейски служител за управление на патрулен автомобил след употреба на алкохол

Районна прокуратура-Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо И.П., на 51 г. Той е предаден на съд за това, че на 25.01.2023 г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, марка „Шкода Рапид“, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 1,56 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер”. Престъплението е квалифицирано по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния Кодекс.

И.П. изпълнявал длъжността младши инспектор – старши полицай в Участък - Павел баня към РУ - Казанлък при ОД на МВР – Стара Загора. Той имал правомощия да управлява патрулен автомобил - лек автомобил, марка „Шкода Рапид“.

На 25 януари 2023 г., в 20.30 ч., И.П. бил наряд в Участък - Павел баня към РУ- Казанлък.  Същата вечер той шофирал патрулния автомобил от гр. Павел баня до гр. Казанлък. Когато стигнал до сградата на РУ –Казанлък, слязъл от колата и там бил тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер”. Уредът отчел 1,56 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта му на базата на издишания въздух.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което И.П. е обвинен, е лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. Предстои Районен съд-Казанлък да насрочи първо заседание по делото.