По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем за палеж на къща, в която се намирали деца

9 Май 2023 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем за палеж на къща, в която се намирали деца

Районна прокуратура–Стара Загора привлече като обвиняем В.Д., на 35 г., за това, че на 06.05.2023 г. с. Васил Левски, общ. Опан, обл. Стара Загора, запалил сграда със значителна стойност, собственост на пострадалата З.Д. Деянието е квалифицирано като престъпление по чл. 330 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 06.05.2023 г. в 03,56 ч. в Първо РУ–Стара Загора е получен сигнал за пожар в къща в с. Васил Левски. В нея живеели пострадалата и нейни близки, включително и деца. Пристигналият екип на Противопожарната служба е потушил огъня. Изгорели са покъщнина и част от покривната конструкция .

Установено е, че В.Д. и З.Д. живеели на съпружески начала в същия имот до месец февруари 2023 г., след което се разделили. На 05.05.2023 г. двамата се срещнали. В.Д. искал пак да се съберат, но жената отказала. Причината била, че по време на съвместното им съжителство той упражнявал системно физическо насилие спрямо нея. На 06.05.2023 г., около 2 ч., В.Д. отишъл до къщата, като носел шише с бензин и бил в нетрезво състояние. Счупил стъклото на един от прозорците, напръскал с бензин коридора и полял вратата на дома, след което ги запалил. При пожара се опитал да осуети напускането на обитателите на къщата, но те успели да излязат.

В.Д. е осъждан за кражби и грабежи. По искане на Районна прокуратура–Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В.Д.