По досъдебно производство на Районна прокуратура–Стара Загора мъж е осъден на 7 години затвор за нанасяне на телесна повреда и противозаконно лишаване от свобода, в условията на домашно насилие

4 Май 2023 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура–Стара Загора мъж е осъден на 7 години затвор за нанасяне на телесна повреда и противозаконно лишаване от свобода, в условията на домашно насилие

По досъдебно производство на Районна прокуратура–Стара Загора е осъден М.С., на 41 години. Той е признат за виновен за това, че от неустановена дата през месец август 2022г. до 05.09.2022г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, причинил на З.К. от гр. Казанлък тежка телесна повреда – „загуба на дясната ръка“ (изразяваща се в загуба на всички пръсти на дясната ръка /I, II, III, IV и V пръсти/) - престъпление по чл.128 ал.1, вр. с ал.2 от НК. Той е признат за виновен и за това, че от неустановена дата през месец август 2022г. до 05.09.2022г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, противозаконно лишил от свобода в продължение на повече от две денонощия З. К., като деянието е извършено в условията на домашно насилие и по начин мъчителен и опасен за здравето на пострадалата - престъпление по чл.142а, ал.5, вр. с ал.4, вр. с ал.1 от НК.

По делото е установено, че М.С. живеел на съпружески начала с пострадалата жена и имали четири деца. Той извършвал системно насилие спрямо жена си. Поради тази причина са му налагани от съда ограничителни мерки по Закона за защита от домашно насилие. На неустановена дата през месец август 2022 г. М.С. нанесъл побой над пострадалата с дървената дръжка на лопатата, като я удрял многократно по главата, по ръцете, и по цялото тяло. Пострадалата пазила главата си от множеството удари с двете си ръце, като така получила тежка травма на дясната ръка - от ударите бил откъснат средния ѝ пръст. М.С се уплашил да не бъде осъден, ако някой види последиците от тежкия побой, който нанесъл на пострадалата, и решил да я лиши от правото на лечение и от правото свободно да излиза от апартамента им. Така той държал пострадалата заключена в апартамента, и не ѝ давал да излиза, като я заплашвал, че ще я пребие още по-лошо, ако излезе или се свърже с близките си.

На 05.09.2022 г. бащата на пострадалата съобщил на тел.112, че не е виждал дъщеря си повече от месец и има съмнения, че М.С. я държал заключена в дома им.

Явилите се на място полицейски служители установили, че жилището е затворено, но от него се чувало шум. Със съдействието на екип на Пожарна безопасност и защита на населението отворили вратата и открили пострадалата и едно от децата ѝ. Жената била в тежко състояние с множество травми. Приведена била в болнично заведение за оказване на медицинска помощ, където били ампутирани всички пръсти на дясната ѝ ръка, поради развита гангрена.

Районен съд – Казанлък е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като М.С. се признал за виновен по повдигнатите обвинения.

Съдът наложил на М.С. наказания близо до максималните предвидени в закона – за престъплението по чл.128 ал.1, вр. с ал.2 от НК - 9 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, а за престъплението по чл.142а, ал.5, вр. с ал.4, вр. с ал.1 от НК – 10 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. Било определено едно общо наказание до размера на най-тежкото, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 10 години и 6 месеца при първоначален „строг“ режим. Така определеното наказание било намалено с 1/3 и М.С. следва да изтърпи ефективно наказание от 7 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.